Gå videre til innhold
Norwegian's Boeing 737-800.
Norwegian's Boeing 737-800.

Pressemelding -

Norwegians resultater for fjerde kvartal påvirkes kraftig av COVID-19 og reiserestriksjoner

Norwegian legger i dag frem resultatene for fjerde kvartal 2020. Som ventet er tallene kraftig påvirket av pandemien og reiserestriksjoner i alle selskapets markeder. Nettotapet på NOK 16,6 milliarder er inkludert nedskrivninger på hele NOK 12,8 milliarder. Driftskostnadene før leasing og avskrivninger for fjerde kvartal ble redusert med 82 prosent sammenlignet med i fjor. Den rentebærende gjelden ble redusert med NOK 18 milliarder i løpet av 2020. Rekonstruksjonsprosessene i Irland og Norge som ble innledet i fjerde kvartal i fjor går som planlagt.

Pandemien fortsetter å ha en sterk negativ innvirkning på luftfarten. Etterspørselen er kraftig påvirket av stadige endringer i myndighetenes reiserestriksjoner og nye smittebølger i flere av selskapets viktigste markeder. Av selskapets flåte på 131 fly, var i snitt 15 fly i drift i fjerde kvartal. 574 000 kunder fløy med Norwegian i denne perioden, en nedgang på 92 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Kapasiteten (ASK) falt med 96 prosent og passasjertrafikken (RPK) falt med 97 prosent. Fyllingsgraden var på 52,4 prosent, et fall på 32,5 prosentpoeng sammenlignet med fjerde kvartal 2019.

– 2020 var et eksepsjonelt krevende år for hele luftfarten og for Norwegian. Resultatet for fjerde kvartal er ikke overraskende i lys av dette. Dessverre er flertallet av våre ansatte permittert og mange har mistet jobben, blant annet som følge av at langdistansevirksomheten opphører. Til tross for alle de utfordringer pandemien har skapt er det stort engasjement i selskapet, og sammen skal vi bygge det nye Norwegian når vi er ute av rekonstruksjonsprosessene. Arbeidet med å komme ut av krisen som et finansielt sterkt, konkurransedyktig flyselskap med et forbedret tilbud til kundene fortsetter for fullt og jeg ser frem til å igjen ønske flere kunder velkommen om bord etter hvert som Europa gradvis gjenåpnes, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

I fjerde kvartal 2020 iverksatte Norwegian rekonstruksjonsprosesser i Irland og i Norge. Begge prosessene går som planlagt. Målet er å redusere gjeld, tilpasse flåtestørrelsen til fremtidig drift og sikre ny kapital inn i selskapet. Norwegian skal redusere gjelden betydelig til rundt NOK 20 milliarder og hente fire til fem milliarder kroner i frisk kapital. I løpet av 2020 ble den rentebærende gjelden redusert med NOK 18 milliarder. Fremover skal Norwegian tilby innenriksreiser i Norge, reiser i Norden, samt mellom Norden og viktige destinasjoner ellers i Europa. Planen er å ha om lag 50 fly i drift i disse markedene i 2021, avhengig av utviklingen av pandemien og reiserestriksjoner i selskapets viktigste markeder.

Totalt gjennomførte Norwegian 90,1 prosent av de planlagte flygningene i fjerde kvartal, og av disse var punktligheten på 94,1 prosent.

Se vedlagte pdf for mer informasjon.

Emner


Om Norwegian
Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Siden den gang har målet vårt vært å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for våre produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian tilbyr rimelige flyreiser med utmerket kvalitet i et nettverk av kortdistanseruter i Norden og til europeiske nøkkeldestinasjoner.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Pressesjef +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian

Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway