Gå videre til innhold
Norwegian søker rettslig avklaring av kvoteforpliktelser under rekonstruksjonen i 2020

Pressemelding -

Norwegian søker rettslig avklaring av kvoteforpliktelser under rekonstruksjonen i 2020

Klima- og miljødepartementet har i dag besluttet å opprettholde at Norwegian blir ilagt et gebyr for manglende oppfyllelse av kvoteforpliktelser i 2020. Ifølge den norske og irske rekonstruktøren, hadde selskapet ikke anledning til å oppfylle kvoteforpliktelsene sine. Norwegian er uenig i departementets avgjørelse og varsler at selskapet vil søke rettslig avklaring.

Høsten 2021 kunngjorde Norwegian at selskapet ønsket rettslig avklaring av dets klimaforpliktelser under rekonstruksjonen. Norwegian er nå blitt varslet om at Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets vedtak om å ilegge Norwegian gebyr for manglende oppfyllelse av kvoteforpliktelsene i 2020, i en tid da selskapet var under rekonstruksjon. Norwegian bestrider gebyrets lovlighet og søker nå en rettslig avklaring. Norwegian ber også om midlertidig unntak fra å betale gebyret inntil saken er endelig avklart.

Ifølge den norske og irske rekonstruktøren, hadde selskapet ikke anledning til å oppfylle kvoteforpliktelsene sine. Da Norwegian ble informert om gebyret i 2021, var den norske rekonstruktøren, Håvard Wiker, i dialog med både Miljødirektoratet og Regjeringsadvokaten. Det ble da gjort klart at Norwegian var under rekonstruksjon og forhindret fra å innfri kvoteforpliktelsene sine, og at det sågar kunne medføre straffeansvar for selskapet å gjøre dette. I den irske rekonstruksjonsprosessen som pågikk parallelt, avgjorde den irske domstolen at kvoteforpliktelsene er gjenstand for avkortning av kreditors krav. I tillegg valgte irske miljømyndigheter å avstå fra å pålegge Norwegians irske datterselskap, Norwegian Air International Limited, et gebyr, til tross for at selskapet ikke hadde gjort opp kvoteforpliktelsene sine for 2020.

– Vi ser frem til en ryddig og ordentlig avklaring av denne problemstillingen i retten, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Gebyret er på nærmere 400 millioner kroner.

Emner

Kategorier


Om Norwegian
Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Siden den gang har målet vårt vært å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for våre produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian tilbyr rimelige flyreiser med utmerket kvalitet i et nettverk av kortdistanseruter i Norden og til europeiske nøkkeldestinasjoner.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway