Open skies
Følg Norwegian

Norwegian og UNICEFs nødhjelpsfly i lufta på vei til Jordan

Pressemelding   •   nov 02, 2015 13:17 CET

Norwegian og UNICEF Norge har i dag sendt et fullastet fly med skoleutstyr og annen nødhjelp til Jordan for å hjelpe barn på flukt fra Syria. Norwegians UNICEF-fly er nå på vei fra København til Amman i Jordan. Norwegian og UNICEF Norge har med dette tatt et krafttak for noen av de over to millioner barna som er på flukt fra Syria.

Norwegian har stilt fly og mannskap til rådighet for å frakte skoleutstyr og annen nødhjelp til flyktningleiren Za’atari i nærheten av den syriske grensen i Jordan. I tillegg har Norwegian og UNICEF samarbeidet om kampanjen for å fylle flyet med nødhjelp, blant annet gjennom kronerulling blant Norwegians passasjerer og UNICEFs støttespillere. Dette har resultert i at målet om å nå to millioner kroner nå er nådd, slik at lasterom, hattehyller og seter er fylt med nødhjelp.

UNICEF-flyet lettet fra Oslo mandag morgen og stoppet i København for å laste nødhjelp fra UNICEFs verdenslager der. Nå er flyet på vei til Amman, hovedstaden i Syrias naboland Jordan.

- Jeg vil takke våre passasjerer og kolleger i Norwegian for deres bidrag til UNICEFs arbeid for syriske barn på flukt. UNICEF og Norwegians felles mål har vært å fylle hver ledige centimeter ombord på dette flyet med livsnødvendig hjelp. Det har vi klart i dag, sier administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos.

Som verdens største nødhjelpsaktør for barn, jobber UNICEF for at barn på flukt skal få en framtid og mulighet til å utvikle seg. Både i Syria og nabolandene har organisasjonen ansvar for å gi barna midlertidige utdanningstilbud, skape trygge områder hvor de kan leke og bare være barn og få mulighet til å bearbeide traumer. Målet er at Syrias barn én dag skal kunne forsørge seg selv og bygge opp igjen lokalsamfunnene. De vil være bærebjelkene i et nytt Syria. For å unngå at disse barna blir en tapt generasjon, er det helt vesentlig at de får skolegang. Derfor har også norske myndigheter prioritert å støtte utdanning til barn i krise og konflikt.

- De syriske flyktningbarna har mistet alt. Derfor er det flott at vi sammen med vår mangeårige samarbeidspartner Norwegian har klart å engasjere folk til å hjelpe oss å fylle et fly med nødhjelp som går direkte til flyktningbarna. Sammen kan vi bidra til å gi dem en fremtid og noe av barndommen tilbake, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Personlig engasjert mannskap

Mannskapet på flyvningen representerer forskjellige nasjonaliteter. Felles for dem alle er at de er sterkt engasjert i Syria-konflikten, og flyktningkrisen den har utløst. Styrmannen og kabinsjefen på dagens flyvningen har selv flyktningbakgrunn.

- Jeg er selv flyktning og det varmer mitt hjerte at det er så mange som vil være med å bidra. Jeg er sikker på at turen vil bringe tilbake minner, så jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å reagere, sier kabinsjef Rania Hido, som selv er flyktning fra Libanon.

- Dette er ikke bare årets viktigste flyvning for meg, det er også min karrieres viktigste flyvning. Min familie flyktet fra Syria, så jeg føler jeg har mye til felles med disse barna. Jeg tror det blir vanskelig å møte barnas blikk, men jeg gleder meg til å gjøre en innsats for å hjelpe dem, sier styrmann Chadi Hanna.

UNICEF er til stede i mer enn 190 land over hele verden, og har et stort apparat på plass i Syrias naboland Jordan.

Norwegian og UNICEF har hatt et signaturpartnerskap siden 2007. Norwegian støtter UNICEF blant annet i form av innsamlingsaksjoner og reisestøtte. I fjor gikk nødhjelpsflygningen til Den sentralafrikanske republikk, der 2,3 millioner barn lider og har behov for umiddelbar hjelp.

Det er fremdeles mulig å bidra ved å sende SMS «FLY» til 2040 (da gir du 200 kroner). Følg hele flyvningen på Norwegian og UNICEF sine Facebook-sider denne uken.

Stor takk til våre samarbeidspartnere Menzies og WFS for at de stilte opp frivillig for å laste flyet.

Kontaktpersoner for pressen:
Norwegians pressetelefon: 815 11 816
Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonssjef i UNICEF Norge: +47 918 39 596

Norwegian er det syvende største lavprisselskapet i verden med rundt 5500 ansatte. I dag opererer Norwegian godt over 400 ruter til mer enn 130 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand, Karibia og USA. Norwegian har en flyflåte på over 100 fly som frakter over 20 millioner passasjerer i året. Selskapet har en av verdens yngste flåter med en gjennomsnittsalder på fire år. Norwegian er verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter, ifølge flypassasjerer over hele verden i en ny kåring fra anerkjente SkyTrax World Airline Awards. For tredje år på rad har Norwegian også blitt kåret til Europas beste lavprisselskap av SkyTrax.

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.