Open skies
Følg Norwegian

Norwegian med passasjervekst og negativt resultat i et sesongmessig svakt første kvartal

Pressemelding   •   apr 27, 2017 07:00 CEST

Norwegian legger i dag fram et nettoresultat på -1,5 milliarder kroner i årets første kvartal. Tross sterk passasjervekst bidro høyere drivstoffkostnader, tøff konkurranse og en sterkere krone til at resultatet ble negativt. Påsken fører dessuten til en forskyving av inntekter over til april fra mars i fjor. Selskapet lanserte 39 nye ruter dette kvartalet.

Nettoresultatet ble -1.492 millioner kroner, mot -800 millioner kroner i samme kvartal i 2016. I første kvartal valgte 6,7 millioner passasjerer å fly med Norwgian, en økning på 14 prosent. Den sterkeste veksten hadde Norwegian i USA, Spania og Frankrike. I Norden var passasjerveksten på 6 prosent. Kapasitetsveksten var på 24 prosent og fyllingsgraden var på 84 prosent, ned i underkant av ett prosentpoeng. Første kvartal er sesongmessig svakt med lavere etterspørsel.

Norwegians globale vekststrategi skal gi storskalafordeler og lavere enhetskostnader. I årets første kvartal falt enhetskostnadene før drivstoffutgifter med 4 prosent og gjeldsbelastning med 1 milliard kroner. Kontantbeholdningen ved kvartalets slutt var på 4,8 milliarder kroner.

- I dette kvartalet merker vi spesielt effektene av høyere drivstoffkostnader i kombinasjon med en styrket krone mot brittiske pund, euro og svenske kroner, som står for nesten halvparten av vår omsetning. I tillegg påvirkes tallene av at påsken ikke var i første kvartal, slik den var i fjor. Samtidig er det positivt at flyene fylles godt og at stadig flere velger Norwegian i både nye og mer etablerte markeder. Langdistansesatsningen vår begynner å bli godt etablert, noe som er et bevis på at reisende ønsker å fly interkontinentalt til en lav pris i nye og komfortable fly, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Norwegian har lansert 39 nye ruter dette kvartalet, blant annet mellom USA og Irland, Nord-Irland, Skottland og Norge I løpet av kvartalet har selskapet satt syv fabrikknye Boeing 737-800 og en Boeing 787-9 i trafikk. I mars gjennomførte Norwegian og UNICEF årets viktigste flygning til Mali i Afrika med 13 tonn nødhjelpsutstyr og skolemateriell om bord.

I april lanserte selskapet nye ruter fra London til Singapore, Denver og Seattle.


Se vedlagte kvartalsrapport for flere tall og detaljer.


Kontaktpersoner for pressen:
Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen, tel 45 45 60 12
IR-sjef Tore Østby, tel 99 54 64 00

Norwegian er det sjette største lavprisselskapet i verden med rundt 7000 dedikerte medarbeidere. I dag opererer Norwegian rundt 500 ruter til 150 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand, Karibia og USA. Norwegian har en flyflåte på rundt 130 fly som frakter omlag 30 millioner passasjerer i året. Selskapet har en av verdens yngste flåter med en gjennomsnittsalder på 3,6 år. I 2015 ble Norwegian kåret til det mest miljøvennlige transatlantiske flyselskapet avThe International Council on Clean Transportation (ICCT). Både i 2015 og 2016 har Norwegian blitt kåret til verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter, ifølge flypassasjerer som har stemt i anerkjente SkyTrax World Airline Awards. For fjerde år på rad har Norwegian også blitt kåret til Europas beste lavprisselskap av SkyTrax.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube