Gå videre til innhold
Norwegian med ny reorganiseringsplan – søker beskyttelse for Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets

Pressemelding -

Norwegian med ny reorganiseringsplan – søker beskyttelse for Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets

Som følge av den norske regjeringens nei til å støtte flyselskapet i den pågående COVID-19-pandemien, har Norwegian Air Shuttle ASA (Norwegian) besluttet å iverksette en reorganiseringsprosess (examinership) i Irland knyttet til datterselskapene Norwegian Air International (NAI) og Arctic Aviation Assets DAC (AAA*).

AAA er Norwegians heleide datterselskap med ansvar for flyflåten. I tillegg vil Norwegian inngå som part og derigjennom få beskyttelse under den irske reorganiseringsprosessen som tilknyttet part.

Målet er å redusere gjeld, tilpasse flåtestørrelsen til fremtidig drift og sikre ny kapital inn i selskapet. Norwegian har valgt en irsk prosess da selskapets flyaktiva befinner seg i Irland. Avgjørelsen er tatt av hensyn til alle flyselskapets interessenter.

Prosessen som nå er iverksatt beskytter aktivaene til Norwegian-gruppen i en periode hvor selskapet reorganiserer seg og tilpasser flåtestørrelsen til fremtidig drift. Prosessen er ventet å ta inntil fem måneder.

Norwegian fortsetter å fly på det nåværende ruteprogrammet, og aksjen vil handles som normalt på Oslo Børs. Norwegian Reward fortsetter som normalt, slik at medlemmene kan fortsette å opptjene og bruke CashPoints. Ledelsen av selskapet fortsetter som før. Et viktig mål er å ivareta de ansatte gjennom reorganiseringen.

– Vi har tatt avgjørelsen om å søke om beskyttelse for å reorganisere etter irsk lov for å sikre Norwegians fremtid, slik at det kommer våre ansatte, kundene og investorene til gode. Målet vårt er å finne løsninger i samarbeid med våre interessenter som gjør at vi kommer gjennom dette som et finansielt sterkere og mer robust flyselskap, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

Reorganiseringsprosessen gir økonomisk bærekraftige bedrifter muligheten til å adressere forhold ved driften som krever restrukturering, slik at arbeidsplasser og bedriftens verdier kan ivaretas. Denne beskyttelsen, gjennom en «examiner» oppnevnt av retten, gir et selskap muligheten til å sikre ny kapital og etablere en juridisk bindende gjeldsordning.

– Målet vårt er klart og tydelig. Vi skal komme ut av denne prosessen som et finansielt sterkere og mer konkurransedyktig flyselskap, med en ny finansiell struktur, riktig tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier Schram.

Basert på Norwegians nåværende kontantbeholdning og anslag for fremtiden, mener selskapet at det har tilstrekkelig likviditet til å gjennomføre reorganiseringsprosessen.

*Om AAA:
Norwegian-gruppens flyaktiva er tilknyttet selskaper basert i Dublin, Irland. Arctic Aviation Assets DAC er eierselskapet til disse selskapene. Forretningsområdet omfatter flyfinansiering og eierforhold. Arctic Aviation Assets DAC er et heleid datterselskap av Norwegian.

Pressekonferanse onsdag 18. november kl. 18.00
Norwegians konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen vil svare på spørsmål fra pressen under en pressekonferanse hos Norwegian i Oksenøyveien 3 på Fornebu. Journalister som ønsker å delta må melde seg på ved å sende en e-post til press@norwegian.com. Pressekonferansen blir strømmet direkte her. Det er også mulig å stille spørsmål til Schram og Karlsen ved å klikke på spørsmålstegnet i lenken.

Emner


Om Norwegian
Historien om Norwegian begynte for over 27 år siden. Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Norwegian har blitt en sentral aktør i internasjonal luftfart. Først med kortdistanseruter i Europa og senere med langdistanseruter til og fra USA, Asia og Sør-Amerika. Norwegian har i dag en moderne og drivstoffeffektiv flåte bestående av Boeing 787 Dreamliner- og Boeing 737-fly.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og fem år på rad har passasjerene stemt frem Norwegian som verdens beste lavprisselskap på langdistanseruter. I tillegg er Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for selskapets produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway