Open skies
Følg Norwegian

Norwegian med kraftig trafikkvekst og høy fyllingsgrad

Pressemelding   •   okt 23, 2014 08:30 CEST

Norwegian vokser kraftig i alle de europeiske markedene og hadde en kapasitetsvekst på 36 prosent og en fyllingsgrad på hele 85 prosent i tredje kvartal. Resultatet før skatt (EBT) ble 505 millioner kroner, mot 604 millioner i samme kvartal i 2013. Ekstra kostnader til innleie av fly og svak norsk krone påvirker resultatet i betydelig grad dette kvartalet.

Selv med en solid kapasitetsvekst fylles flyene betydelig bedre enn i samme periode i fjor. Fyllingsgraden i tredje kvartal var 85 prosent, opp tre prosentpoeng. Til sammen 7,1 millioner passasjerer fløy med Norwegian i tredje kvartal.Den sterkeste veksten i antall passasjerer hadde Norwegian på London Gatwick.

Resultatet før skatt (EBT) ble 505 millioner kroner, mot 604 millioner i samme kvartal i 2013. Kombinasjonen av svak norsk krone, manglende godkjenning fra det amerikanske transportdepartementet og kostnader knyttet til forsinkede fly påførte Norwegian store ekstrakostnader dette kvartalet. Innleiekostnadene, inkludert kostnader til ekstra drivstoff, samt hotell, mat og drikke til forsinkede passasjerer utgjorde også et betydelig beløp. Det samme gjorde ekstrakostnadene som følge av at det amerikanske transportdepartementet ennå ikke har gitt Norwegians europeiske datterselskap Norwegian Air International den nødvendige flytillatelsen til USA - som selskapet har krav på i henhold til Open Skies-avtalen.

- På den positive siden har vi fått mange nye kunder om bord i hele rutenettet og fyllingsgraden er solid. Vi har vunnet flere nye internasjonale kundemålinger og er igjen kåret til Europas beste lavprisselskap. Samtidig har vi hatt flere utfordringer, blant annet som følge av at vårt datterselskap i Dublin ennå ikke har fått tillatelse til å fly til USA, noe som har ført til at flyflåten ikke kan utnyttes optimalt. Tekniske utfordringer med langdistanseflyene har også gitt betydelige ekstrakostnader. Vi har imidlertid nå en langt mer stabil langdistanseoperasjon med flere fly i flåten enn tidligere. Ser vi lengre frem i horisonten, vil 2015 bli et konsolideringsår der veksten ikke vil være like høy som nå. Vi vil da også ha en enhetlig kortdistanseflåte når de eldre Boeing 737-300 maskinene fases ut for godt, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Se kvartalsrapport for flere tall og detaljer.

Kontaktpersoner for pressen:
Finansdirektør Frode Foss, tel 91 63 16 45
Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik, tel 97 55 43 44

Norwegian er Skandinavias nest største flyselskap og det tredje største lavprisselskapet i Europa. I dag opererer Norwegian 417 ruter til 126 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand og USA. Norwegian frakter over 20 millioner passasjerer i året. Selskapet er børsnotert (2003) og har om lag 4 500 ansatte. Norwegian har 100 fly i flåten med en gjennomsnittsalder på 4,8 år. Norwegian faser løpende inn nye, mer miljøvennlige fly og har en en av de mest moderne flåtene i Europa. Norwegian har blitt kåret til Europas beste lavprisselskap av anerkjente SkyTrax World Airline Awards både i 2013 og 2014. Det er flypassasjerene selv som bedømmer over 200 flyselskaper over hele verden i det som er betegnes som den mest prestisjefylte anerkjente prisutdelingen i flybransjen.

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.