Gå videre til innhold
Kim Friele er Norwegians nye halehelt

Pressemelding -

Kim Friele er Norwegians nye halehelt

Aktivisten og forfatteren Kim Friele er ny halehelt på Norwegians fly. Friele var en pionér i arbeidet for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge. Avdukingen av flyhalen fant sted på Gardermoen mandag formiddag.

Kim Friele var forfatter og aktivist, som i flere tiår kjempet for homofiles rettigheter i Norge. Hun omtales som en av dem som har gjort mest for likestilling og mangfold her til lands, og hennes arbeid og pågangsmot er til stor inspirasjon for de ansatte i Norwegian. I likhet med resten av Norwegian sine halehelter, har Kim Friele utrettet noe helt spesielt i livet og har vært med på å forme en viktig del av nasjonens historie og identitet.

– Frieles kamp er på ingen måter over, og vi er svært stolte over å få lov til å hedre henne og markere vårt syn på mangfold, likeverd og inkludering på denne måten. Vi mener det er viktigere enn noen gang å støtte arbeidet med å skape aksept og toleranse i samfunnet. Kim Friele og hennes kampsak vil fly høyt hos oss i mange år fremover, sier Guro Poulsen, konserndirektør i Norwegian.

Ansatte i Norwegian har deltatt i arbeidet med å fornye Norwegians halehelter. Her var engasjementet stort, og av samtlige norske kandidater var det Kim Friele som fikk flest stemmer.

Til stede ved avdukingen var Inger Hovind, niese av Frieles avdøde partner Wenche Lowzow. Her sammen med Inge Alexander Gjestvang, leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, og Norwegian-ansatte Oby Chanélle Tonkin (til venstre), Guro Poulsen og Kent David Strand (til høyre).

– Kim Friele er en pioner innen norsk skeiv historie, og en sentral helt for mange skeive aktivister i dag. Det at hun nå får bli en av Norwegians halehelter er en fantastisk måte å minne og ære henne. I en tid hvor stillstand og tilbakegang preger kampen for skeive rettigheter er det viktige at vi løfter og bevarer historien om Kim og de andre som gikk foran, sier Inge Alexander Gjestvang, leder av FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.


Mange inviterte tok turen for å være med på avdukingen av den nye halehelten i Norwegians hangar på Oslo lufthavn Gardermoen.


Om Kim Friele


Kim Friele omtales som den første i Norge som åpent stod frem som homofil under eget navn. Hun jobbet aktivt med å avskaffe straffelovens paragraf 213, som den gang kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Friele og hennes medaktivister lyktes med å avskaffe paragrafen i 1972. Avkriminaliseringen var Frieles første politiske seier, og på slutten av 1980-tallet begynte hun å arbeide for partnerskapslov for homofile. I 1993 inngikk Friele partnerskap med sin mangeårige samboer Wenche Lowzow, som de første i Norge. Friele døde 22. november 2021.

Emner

Kategorier


Om Norwegian
Norwegian er det største norske flyselskapet, og et av Europas ledende lavprisselskaper med rundt 4500 ansatte. Selskapet tilbyr et omfattende rutenett mellom de nordiske landene og destinasjoner i Europa.

Siden oppstarten i 2002 har mer enn 300 millioner passasjerer fløyet med Norwegian. Norwegians viktigste oppgave har alltid vært å tilby rimelige flybilletter til alle og å la folk fly med mer valgfrihet på reisen.

Norwegian er en pådriver for bærekraftige løsninger og grønn omstilling i luftfarten. Selskapet har som mål å redusere CO2-utslippet med 45 prosent innen 2030. Derfor fornyer selskapet flyflåten, løfter frem bærekraftig flydrivstoff, reduserer og gjenvinner avfall og bruker vær- og vinddata for mer effektive flyvninger som sparer drivstoff. Norwegian ønsker å være det mest bærekraftige valget for passasjerene.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Pressesjef +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian

Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway