Gå videre til innhold
Dette er Nord-Norges nye halehelter

Pressemelding -

Dette er Nord-Norges nye halehelter

Etter en omfattende nominasjonsprosess og spennende finalerunder er det klart at Harry S. Pettersen fra Finnmark, Anton Jakobsen fra Troms og Regine Normann fra Nordland skal pryde halerorene på de splitter nye flyene til Norwegian.

I høst arrangerte Norwegian et haleheltvalg i alle de tre nordligste fylkene i Norge. Det har vært et fantastisk engasjement med 700 nominerte kandidater og over 68 000 stemmer.

Harry S. Pettersen fra Finnmark, Anton Jakobsen fra Troms og Regine Normann fra Nordland vant konkurransen i hvert sitt fylke etter tautrekkingsdueller i Alta, Tromsø og Bodø. Mange møtte opp for å heie fram sine favoritter under tautrekkingskonkurransene.

Enormt engasjement
En som har lagt ned ekstra innsats for å få sin kandidat som halehelt, er ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen. Regine Normann var hjemmehørende i Bø og møtte kanskje den aller meste kjente nordlendingen av dem alle, Petter Dass, i finalen i Bodø.

- Engasjementet har kommet fra hele landet og gått langt utover innbyggertallet i Bø, noe som viser hvor mange som setter pris på og lar seg inspirere av Regine Normann. Da haleheltvalget ble annonsert satte vi oss som mål at dette var noe vi skulle vinne, og nå har Bø fått sin første og fortjente halehelt, forteller Pedersen.

Hedret ukjent krigshelt
Nesten hundre Altaværinger trosset kulda da støttespillerne til de to finalistene i Finnmark møttes til duell. Det ble svært jevnt mellom de to lagene som bestod av tilhengere av hjelpearbeider og forkynner Alma Halse og krigsveteran Harry S. Pettersen.

- Jeg har ikke vervet noen av tautrekkerne, så dette viser hvilket engasjement som ligger bak Harry S. Pettersens kandidatur. Dette er en flott måte å hedre alle de glemte krigsheltene fra Finnmark på, sier sønnen Trygve Hyll Pettersen.

Viktig samfunnsbygger
I Troms ble det en intens tautrekkingsfinale mellom samfunnsbyggerne Ole-Arvid Nergård og Anton Jakobsen. De to familiene til Nergård og Jakobsen hadde rekruttert Nord-Norges sterkeste mannfolk i finaleoppgjøret. Over hundre feststemte Tromsøværinger heiet frem laget.

- Det var en veldig spennende konkurranse hvor vi hadde to utmerkede kandidater. Anton Jakobsen er en verdig vinner. Han har satt dype spor i både politikken og samfunnslivet. Vi skylder ham en stor takk for hvordan Tromsø ser ut i dag, sier ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort.

For mediehenvendelser: Kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion, + 466 32010, epost: astrid.mannion@norwegian.no

-----

Fakta om de nye haleheltene:

Regine Normann var fra Bø i Nordland. Hun var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom i norsk litterær offentlighet. Hun debuterte 1905 med romanen «Krabvaag – Skildringer fra et lidet fiskevær». Normann er mest kjent for sine to samlinger med nordnorske folkeeventyr fra 1925 og 1926, som flere ganger er gjenutgitt under tittelen «Ringelihorn». I tillegg til eventyrene, skrev hun også romaner, men det er først og fremst eventyrene som lever i dag.

Hun ble tildelt ordenen Pegasus fra Forfatterforeningen i 1928, Petter Dass-medaljen, Nordlændingernes Forenings æresmedalje i 1932 og Kongens fortjenestemedalje i 1937.

Anton Jakobsen er født i Tromsøysund i 1874. Han har blant annet vært lærer, banksjef, ordfører, politiker for Venstre og stortingsrepresentant. Jakobsen var en sentral skikkelse i nordnorsk nærings- og kulturliv og initiativtager til blant annet byggingen av den nye Tromsøbroen og Tromsdalen kirke. Han ble tildelt ridderkorset av St. Olav på sin 75-årsdag i 1949.

Anton Jakobsen blir omtalt som en nordnorsk høvdingskikkelse som har vært med og bidratt til de store forandringene i Nord-Norge.

Harry Pettersen var født i Alta i 1921. Han var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Pettersen var utdannet smed, men meldte seg til tjeneste i Altabataljonen i 1940, selv om han ikke hadde gjennomført verneplikten. Under krigsårene kom han i kontakt med motstandsgruppen Ida. Ida informerte engelskmennene om aktiviteten til okkupasjonsmakten i Nord-Norge. Uten informasjonen Harry Pettersen og de andre i Ida overbrakte, ville det ikke vært mulig for engelskmennene å gjennomføre angrepet på Tirpitz, et av de største slagskipene i den tyske krigsmarinen.

Etter angrepet på Tirpiz i Kåfjorden i Alta ble Pettersen arrestert av Gestapo, mistenkt for agentvirksomhet. Da ble han ført til Hammerfest der han ble utsatt for tortur i to døgn, denne torturen resulterte senere til store plager for Pettersen. Da han slapp fri startet han et busselskap. Som med mange andre krigshelter fra Nord-Norge er det mange som føler at Harry Pettersen ikke har fått den annerkjennelsen han fortjener.

Emner

Tags


Norwegian er Skandinavias nest største flyselskap og det tredje største lavprisselskapet i Europa. I dag opererer Norwegian 413 ruter til 125 destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand og USA. Norwegian frakter over 20 millioner passasjerer i året. Selskapet er børsnotert (2003) og har om lag 3 500 ansatte. Norwegian har 80 fly i flåten med en gjennomsnittsalder på 4,6 år (per mars 2013). Norwegian faser løpende inn nye, mer miljøvennlige fly og har en en av de mest moderne flåtene i Europa. I 2013 ble Norwegian kåret til Europas beste lavprisselskap av anerkjente SkyTrax World Airline Awards. Det er flypassasjerene selv som bedømmer over 200 flyselskaper over hele verden i det som er betegnes som den mest prestisjefylte anerkjente prisutdelingen i flybransjen.

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.

Pressekontakt

Kun for presse: Tlf: 815 11 816 / E-post: press@norwegian.com

Kun for presse: Tlf: 815 11 816 / E-post: press@norwegian.com

Pressekontakt Kundehenvendelser skal rettes til 815 21 815 eller norwegian.no/hjelp-og-kontakt/
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00
Markedsrelaterte henv: marketing@norwegian.com

Markedsrelaterte henv: marketing@norwegian.com

Pressekontakt Markedsrelaterte henv: marketing@norwegian.com

Norwegian

Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Siden den gang har målet vårt vært å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for våre produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian tilbyr rimelige flyreiser med utmerket kvalitet i et nettverk av kortdistanseruter i Norden og til europeiske nøkkeldestinasjoner.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway