Gå videre til innhold
Sterke møter med barns skjebner

Nyhet -

Sterke møter med barns skjebner

Det ble tre dager fulle av sterke inntrykk da UNICEF tok med seg Norwegian-inspiratorene Ingunn Kristine Skagestad og Rune Klepperås og Bjørn Kjos til Ukraina. Mens andelen mor som smitter sine barn med hiv går ned på verdensbasis, øker den betydelig i Ukrania. Målet med turen var å få et innblikk i den viktige jobben vår samarbeidspartner på den humanitære siden gjør for barn, spesielt for å få bukt med hiv-epidemien, og for å se med egne øyne resultatene av det Norwegian bidrar med.

Det lokale UNICEF-kontoret i Ukraina tilrettela besøk på forskjellige sykehus, barnehjem og institusjoner, der fellesnevneren var barn og gravide med hiv-smitte, samt barn som trenger ekstra omsorg og oppfølging etter å ha blitt utsatt for ulike typer vold i hjemmet.

Norwegian og UNICEF har et såkalt signaturpartnerskap, hvilket innebærer at selskapet blant annet bidrar med minimum 1 million kroner hvert år til organisasjonen. I år feirer Norwegian 10 år, og i den forbindelse gir selskapet ytterligere 1 million kroner til UNICEF. Billettinntektene, garantert 1 million kroner, fra Norwegians jubileumskonsert som arrangeres i Telenor Arena 1. september går til den humanitære organisasjonen.

Sterke møter

Rune Klepperås, som til daglig jobber i kabinen, forteller at han var mentalt forberedt på at møtene med barna kunne bli tøffe, men givende. Og det ble de.

- UNICEF hadde planlagt besøket veldig godt, og vi fikk muligheten til å se med våre egne øyne hvor sterk preget de vi møtte er av forholdene de lever under. Vi fikk møte mennesker som lever med hiv/aids. Jeg ble utrolig følelsesmessig engasjert i møtet med flere av de vi møtte, men spesielt Alexandra, ei foreldreløs, hiv-positiv jente på seks måneder som var sterkt preget av understimulering, sier Rune.

- Flere av de vi snakket med fortalte om håpet og troen på livet, og bare det gjorde at jeg allerede da kjente at alle de pengene vi samler inn til UNICEF gir motivasjon til å gi mer og jeg vet nå at det nytter å gi, for jeg har sett at det nytter. Jeg er fryktelig stolt av å jobbe i Norwegian og for å ha vært med å sett at det vi bidrar med kommer til nytte, sier han.

Møtene med syke og trengende mennesker påvirket også Ingunn, men hun understreker samtidig hvor viktig det var for henne å se at det nytter å engasjere seg.

- Det har vært en spennende og lærerik tur og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å være med. På vår første briefing med UNICEF Ukraina ble et ord gjentatt flere ganger: Stigmatisering. Etter å ha vært rundt på de ulike sykehus, daghjem og ulike helsetiltak, forstår jeg nå hvor viktig jobb UNICEF gjør. De har fokus på forebygging av HIV/Aids, opplysningsarbeid og jobber med å påvirke myndighetene. Overalt hvor vi kom var man redde for kamera og bare de modigste ville bli filmet - fordi de var takknemlige for den jobben UNICEF gjør, sier Ingunn, som til daglig jobber Norwegians hovedkontor på Fornebu

- Det mest skremmende inntrykket er likevel historien fra en HIV-smittet mann som ikke fikk nødvendig undersøkelse fordi legen ikke ville berøre pasienten i redsen for å bli smittet selv. Når selv en lege ikke har nok kunnskap om hvordan HIV smitter forstå man stigmatiseringen og hvorfor få vil snakke om eller anerkjenne problemet. Både på nasjonalt og personlig plan. UNICEF trenger virkelig all den støtte de kan få, sier hun.

Stolt Bjørn Kjos

For sjefen sjøl, Bjørn Kjos, var turen til Ukraina en bekreftelse på at samarbeidet med UNICEF er helt riktig.

- Det er ingen tvil om at det Norwegian bidrar med til UNICEF er verdt hver eneste krone. Jeg er imponert over den jobben organisasjonen gjør for vanskeligstilte barn i Ukraina.

Og det mangler heller ikke på positive ord fra sjefen til "Norwegian-inspiratorene":

- Jeg må virkelig berømme innsatsen til både Ingunn og Rune. Jeg forstår veldig godt at de ansatte i Norwegian valgte dem som sine motivatorer og inspiratorer. De møtte barna på en enestående måte og viste en varme og omsorg som påvirket alle. Jeg er stolt av å være sjef for to så flotte medarbeidere, og jeg er helt sikker på at de kommer til å spre budskapet om vårt samarbeid med UNICEF til sine kolleger, slik at neste gang vi har innsamlingsaksjon om bord på våre fly, så vil alle bære bøssene med stolthet.

Engasjerte medarbeidere

Med til Ukrania var også generalsekretær i UNICEF, Bernt G. Apeland. Han roser Norwegians inspiratorer for deres store engasjement.

- Norwegian kan være stolt av ambassadørene sine. Det er helt tydelig at både Rune og Ingunn er interessert i mennesker. De viste stort engasjement og gav mye av seg selv i møtene med både barn og voksne i Ukraina. Samfunnet er vårt felles ansvar, derfor synes UNICEF det er viktig at også store aktører i næringslivet, som Norwegian, bidrar. VI håper flere lar seg inspirere til å gjøre noe for barn i verden, sier Apeland.

Emner

Kategorier

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Relatert innhold

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian
Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway