Open skies
Følg Norwegian

Peer Gynt observert på fly fra Oslo til Bergen

Nyhet   •   mai 03, 2013 14:27 CEST

Passasjerene fikk om-bord-underholdning litt utenom det vanlige på Norwegians ettermiddagsfly fra Oslo til Bergen på torsdag.

Blant dresskledde menn og barnefamilier dukket nemlig selveste Peer Gynt opp mellom seteradene og sørget for at de reisende fikk en flytur de sent vil glemme! Turen fra Oslo til Bergen gikk nesten for raskt da de ble servert en teateropplevelse med høydepunkter fra det verdenskjente Ibsen-stykket, sier flypassasjer Lise Beathe Hov.

– Det var kjempemorsomt! Jeg har aldri vært på Peer Gynt-stemnet på Gålå, men etter dette fikk jeg skikkelig lyst til å ta turen dit, sier hun.

Teateropplevelsen er del av jubileumsmarkeringen til Peer Gynt-stemnet på Gålå, som gjennom 25 år har vokst seg til en nasjonal begivenhet. Til nå har 250 000 besøkende opplevd Peer Gynt ved Gålåvatnet i den naturskjønne fjellheimen i Gudbrandsdalen, og festivaldirektør Marit Lien satser på besøkstall opp mot 20 000 i sommer. Gjennom teaterflygningen ønsker hun å vekke nysgjerrighet og inspirere enda flere til å ta turen til årets festival.

– Peer Gynt hadde jo stor utforskertrang – han var en mann som ville prøve nye ting. Og det vil vi også! Dette er så vidt vi vet første gang i historien at man kan oppleve teater live om bord på et fly, så det er en jubileumsmarkering helt i hans ånd, sier Lien.

Hyller annerledesheten
Norwegian-direktør Bjørn Kjos er selv lidenskapelig Ibsen-entusiast, og Peer Gynt er et av hans favorittstykker. Han forteller at det ikke var tvil om hva de skulle svare da de fikk den noe spesielle forespørselen fra Peer Gynt AS. 

– I Norwegian er vi er opptatt av å gjøre ting litt annerledes, så da Peer Gynt AS tok kontakt og ville sette opp en verdenspremiere om bord på et av våre fly, var det klart vi måtte si ja, sier Kjos, som selv tok et avbrekk fra arbeidsdagen for å få med seg første akt av teateropplevelsen.

At både Henrik Ibsen og Edvard Grieg er blant Norwegians halehelter – de utvalgte norske personlighetene som pryder halen på flyene til selskapet – gjorde samarbeidet enda mer aktuelt, forteller informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, som berømmet skuespillerne etter teaterflyvningen:

– Jeg er imponert over hva de fikk til. Å opptre i 10 000 meters høyde inne i en trang metalltube stiller enorme krav til presisjon og fleksibilitet, men man skulle tro de ikke hadde gjort annet! Hvem vet – kanskje en fullskalaversjon av Peer Gynt om bord i en Dreamliner på vei til New York blir neste mål?

- Litt galskap!
Å spille teater så høyt oppe som 10 000 meter over bakken var en ny opplevelse for hovedrolleinnehaver Dennis Storhøi. Men med fem år bak seg  i rollen som den høyttravende Peer Gynt, har han likevel opparbeidet seg en viss erfaring med å spille i utradisjonelle omgivelser.

– Det er litt galskap å sette opp teater i en trang midtgang på et fly, men det er nettopp den galskapen som gjør Peer Gynt! For meg er det et stykke som kan settes opp hvor som helst og gjennom dette tilføre det nye dimensjoner. Jeg har gjort rollen i en rekke forskjellige land, på både norsk, tysk og engelsk, på en rekke forskjellige locations – alt fra teatre til fengsler – og hver gang opplever jeg å se det i et nytt lys, sier Storhøi.

Han håper den utradisjonelle teateropplevelsen kan gjøre at flere får opp øynene for Norges mest berømte – og et av verdens mest oppsatte teaterstykker.

– Mange ser på dette som høykultur og tenker at det ikke er noe for dem. Men det er ikke uten grunn at det er så mange sitater fra Peer Gynt som har sklidd inn i språket vårt som ordtak! Det ligger noe allment der, noe alle kan sette pris på.

Peer Gynt-stemnet på Gålå går av stabelen 31. juli, og pågår til og med 10. august. Se www.peergynt.no for billettkjøp og mer informasjon.

Kontaktpersoner for teaterflygningen:

Marit Lien, administrerende direktør i Peer Gynt AS
Telefon: 450 47 555
E-post: marit.lien@peergynt.no

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian
Telefon: 454 56 012
E-post: lasse.sandaker-nielsen@norwegian.no

Kontakt disse om du ønsker bilder fra Peer Gynt på Gålå eller av Norwegian.

Ved bruk av vedlagte pressebilder fra flyvningen, vennligst krediter fotograf Bård Gundersen. De avbildede på pressebildene er:

Dennis Storhøi og Norwegian-direktør Bjørn Kjos
Mari Maurstad som Den grønnkledde og Dennis Storhøi som Peer Gynt
Dennis Storhøi som Peer Gynt i kapteinsuniform
Charlotte Frogner som Anitra i flyvertinnedrakt og saksofonist Ida Rønshaugen