Gå videre til innhold
Norwegians kommentarer til forelegget om klimakvoter

Nyhet -

Norwegians kommentarer til forelegget om klimakvoter

Vi er uenige i og svært skuffet over at vi ilegges et skyhøyt gebyr av den norske staten mens vi i realiteten fulgte norsk lov. Det var en klar forutsetning i rekonstruksjonen om ikke å forskjellsbehandle krav og kreditorer. Hadde vi likevel betalt hele kvoteforpliktelsen kunne det medført straffeansvar, det var den norske rekonstruktøren helt tydelig på. Beklageligvis må vi derfor nå gå veien gjennom rettssystemet for å få en endelig avklaring og har sett oss nå nødt til å levere inn stevning noe vi svært gjerne skulle vært foruten.

Vi er ikke uenig i at vi hadde en kvoteforpliktelse, men den var – i likhet med alle andre krav i rekonstruksjonen – 5 prosent av beløpet vi skyldte, ikke hele beløpet. Dette gjaldt for samtlige krav og kreditorer – også mange små private leverandører, som dessverre fikk større utfordringer enn statlige aktører.

Det er også et tankekors at norske myndigheter krever dette av oss og sågar ilegger et straffegebyr på 400 millioner, mens den samme problemstillingen ikke var noe problem i EU-landet Irland, hvor vi var i en tilsvarende rekonstruksjon. Her valgte miljømyndighetene å respektere rekonstruksjonen. Som kjent er EU ETS et EU-regime, ikke en særnorsk ordning.

Emner

Kontakter

Kun for journalister

Kun for journalister

Pressekontakt Pressekontaktene kan ikke svare på kundehenvendelser 815 11 816
Eline Hyggen Skari

Eline Hyggen Skari

Pressekontakt Pressesjef +47 92 42 77 19
Esben Tuman

Esben Tuman

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 90 50 84 00

Norwegian

Norwegian er et ledende nordisk luftfartskonsern med hovedkontor på Fornebu i Bærum. Selskapet har over 8 200 ansatte og eier to av Nordens ledende flyselskap: Norwegian Air Shuttle og Widerøes Flyveselskap. Widerøe ble kjøpt av Norwegian i 2024, med mål om å tilby kundene sømløse reiser på tvers av flyselskapenes rutenettverk.

Norwegian Air Shuttle har rundt 4 700 ansatte og tilbyr et omfattende rutenett som knytter de nordiske landene til populære destinasjoner i Europa. I 2023 hadde Norwegian over 20 millioner passasjerer og en flåte på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøes Flyveselskap er Norges eldste flyselskap og har mer enn 3 500 ansatte. Selskapet opererer hovedsaklig kortbaneflyplassene i Distrikts-Norge, og flyr mange anbudsruter i tillegg til sitt eget kommersielle nettverk. I 2023 hadde Widerøe 3,3 millioner passasjerer og en flåte på 48 fly: 45 Bombardier Dash-8- og tre Embraer E190-E2. Widerøe Ground Handling håndterer bakketjenester på 41 flyplasser i Norge.

Norwegian-konsernet er en pådriver for bærekraftige løsninger og jobber kontinuerlig for å redusere egne utslipp. Blant flere initiativer, er investering i produksjon og bruk av fossilfritt flydrivstoff (SAF) den største satsningen. Norwegian ønsker å bli det bærekraftige valget for passasjerene og bidra til grønn omstilling av luftfarten.

Norwegian

Oksenøyveien 3
1366 Lysaker
Norway